Marko Đurica – Grčko buđenje

Tekst: Mira Vujović

Svetska ekonomska kriza iz 2007 – 2008 godine odmah je počela da se oseća u Grčkoj, ali je svoj vrhunac dostigla 2015 godine. U januaru je grčki narod izašao na izbore i vlast je prešla u ruke levičarske vlade koju je predvodila Syriza, a sa vlasti je otišla Nova Demokratija desnog centra. Mere ekonomske štednje, koje su bile neophodne i koje bi žestoko uticale na budžet svakog pojedinca ove lepe zemlje, u tom momentu počinju da deluju da mogu biti izbegnute. Premijer Tsipras u svojim glasnim govorima poručuje EU da od Grčke neće napraviti prosjaka koji čeka na milostinju. Grčka će sama izaći iz krize, ali pod svojim uslovima. Novac će biti
obezbeđen politikom „genija“ ekonomije Yanisa Varoufakisa, koji na posao dolazi motorom, nosi farmerke i majcu i obećava da će da promeni celu Evropu. Kreditori se ne slažu i ponavljaju da su mere štednje neophodne, a premijer i ministar finansija odlučuju da raspisu referendum gde će pobediti čuveno OXI ili „ne merama štednje“ – uvodi nas u priču za Grain Marko Đurica, za mnoge, jedan od najvažnijih dokumentarnih fotografa današnjice. Za Grain predstavlja serijal o krizi u Grčkoj, koju je takođe pratio kroz svoj rad.

“Karnevalska atmosfera vlada Atinom, pobedli smo EU, sada će sve da bude dobro. Zaista? Ubrzo postaje jasno da je OXI bila samo farsa i da dužničko ropstvo ne da kuca na vrata, već odavno sedi u dnevnoj sobi. Grčki narod je shvatio da mora da se probudi”, objašnjava Đurica, koji za sebe kaže da je bolji pregovarač nego fotoreporter.