Site Overlay

MILOŠ CVETKOVIĆ – BILO JEDNOM NA AZURNOJ OBALI


Jednom davno, bio jedan naizgled slobodan svijet i mi deo njega. Postojale su starlete i tada, toples je bio izraz prirodne seksualnosti i slobode.

U svetu današnjih plastičnih silikonskih nuspojava, sasvim nezamisliva stvarnost.

Bez cenzure, direktno iz mase, legendarni Cvele početkom osamdesetih bilježi svojim aparatom slobodu, dekadenciju i hedonizam Azurne obale kroz festival u Kanu i trke Formule 1 u Monte Karlu.

Na njegovim fotografijama su Serž Geinzburg, Roman Polanski, Katrin Denev sa cigaretom u ruci, Nastasija Kinski, Ser Šon Koneri, svi neposredno u blizini kamere, bez paparaco trikova, plejada asova Formule 1 u spontanim trenucima koji su danas neizostavni dio pop kulture poput Laude, Hanta, Pikea, Fitipaldija, Prosta i mnogih drugih.

I među njima naši Bora Todorović, Goran Paskaljević, Srđan Karanović, Dušan Makavejev.

Miloš Cvetović je festival u Kanu fotografisao pet godina zaredom, od 1979. do 1983., uvek više zainteresovan za zbivanja van zvaničnog programa nego na njemu. Tako su ga fotoreporeporterski njuh i mladalačka drskost doveli u priliku da snimi detalje koje nije niko drugi.

Monohromno, 128 strana, 25×20, tvrdi povez. Godina izdanja: 2022.

kontakt za preorder i ostale informacije: cvelefoto@gmail.com

« of 6 »

O AUTORU: Miloš Cvetković Cvele rođen je 1950 u Užicu, gde je proveo čitav radni vek. Počeo je kao sportski fotoreporter, od 1978. do 1990. godine za ljubljanski Auto-magazin. U međuvremenu postao stalni saradnik beogradskih Omladinskih novina i Večernjih novosti. U listu Borba, fotoreporter od 1990 godine, a od 1995. angažovan u Večernjim novostima. Za vreme ratova u bivšoj Jugoslaviji od 1991 do 1996 god, redeći u Borbi radio i kao stringer za agencije Reuters / London/ i Gama /Pariz/, objavljivao fotografije u najprestižnijim svetskim dnevnim novinama i magazinima kao što su: International Herald Tribune, Independent, Daily Telegraph, Washington Post, Toronto Star, El Pais, Time, Stern, Spiegel, Newsweek, Paris Match… agencija EPA.

Copyright © 2022 . All Rights Reserved. | Chique Photography by Catch Themes