Site Overlay

IMRE SZABO – GODINE ZAPLETA


Život se čini fascinantnim kada ga posmatramo okom ratnog foto – reportera. Čini se nestvarnim i neizvesnim. Gotovo nepostojećim. Neverovatan je paradoks “statičnosti trenutka” koji je zabeležen fotografijom.

Praveći snimke, Imre Szabó na upečatljiv način otkriva dinamičnosti svega što nosi rat. Posmatrajući stvarnost “zarobljenu” aparatom, otkriva trenutak neponovljivog. U snazi fotografije koju gledamo, po impulsu i vatri umetnikovog oka, pretpostavljamo da je snimati ratna zbivanja jedno od najintenzivnijih iskustava.

Veliki je poduhvat i veština sačuvati surove događaje koje je Szabó pratio tokom devedesetih. Hrabro obavljajući posao dokumentariste, na izuzetan način, na otvorenom bojnom polju, beležeći istinu. Snima mrak rata i njegovu realnost.

Čini se da je jedina istina – RATNA fotografija je dokument o PORAZU života.

Udžbenik na temu naše propasti od Kosova, Hrvatske, Bosne i opet do Kosova. Lekcije iz kojih ništa nismo naučili. Remek djelo doajena novinske i dokumentarne fotografije. Format 25×20, Monohromno, 128 strana, 25×20, tvrdi povez. Godina izdanja: 2021.

Kontakt i informacie za preorder sabophoto@yahoo.com

« of 6 »

O AUTORU: Rođen u Mokrinu 1956. godine. Gimnaziju završio u Kikindi, a potom studirao nemački jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Fotografije izlaže od 1974. godine i od tada je učestvovao na preko 200 izložbi u zemlji i inostranstvu na kojima je dobio više nagrada i priznanja. Samostalne izložbe imao u Kikindi (1974 i 1988), Mokrinu (1977, 1982 i 2018), Skoplju (1983), Beogradu (1987), Banatskom Brestovcu (2009), Ankari i Mariboru (2010), Paraćinu (2011), Istanbulu (2015), Užicu (2018), Beogradu (2018), Paraćinu, Šapcu, Valjevu, Kragujevcu, Mariboru (2019). Od 1980. godine se profesionalno bavi fotografijom kao novinski fotograf prvo u redakciji “Ilustrovane Politike” (do 1989.), potom veoma kratko u dnevnom listu “Politika”, pa u redakciji nedeljnika “Intervju” (do jeseni 1991. godine) i “Nin” do 1995. godine, kada je odlučio da se samostalno bavi primenjenom fotografijom. U međuvremenu je radio kao urednik fotografije u dnevnom listu Danas, pa u nedeljniku Blic News i u agenciji Fonet, a potom, poslednjih godina kao urednik fotografije u magazinu Status kao i prilikom osnivanja Novog magazina. Fotografije su mu objavljivane u mnogim značajnijim svetskim magazinima (Stern, Focus, Spiegel, Le Monde, L’Express, Time, Newsweek, Herald Tribune, Le Nouvell Observateur…) i većini jugoslovenskih novina, kao i u više monografija, kataloga i publikacija. Član je ULUPUDS-a od 1985. godine. Danas radi kao samostalni umetnik u Beogradu. https://www.imreszabo.com/srb.html

Copyright © 2022 . All Rights Reserved. | Chique Photography by Catch Themes