Site Overlay

IGOR ČOKO – ŠTEKOVIKnjiga pred vama, epilog je šestogodišnjeg rada na temu izbjeglica i migranata sa Srednjeg Istoka koji su se duže ili kraće, u raznim intervalima, zadržavali u Beogradu na putu ka EU kroz tzv. Balkansku rutu.

Posložene kroz svojevrstan tajm lajn od 2015-2021, čine cjelovit i kompleksan dokument realnosti koja i dalje traje.

Od prve do posljednje fotografije u seriji, bez suvišnih riječi i objašnjenja, trudio sam se biti i sam dio njih, bar mi to, s moje nekadašnje izbjegličke strane nije bilo teško, jer poznajem muke kroz koje su prolazili i prolaze i dalje.

Nije jednostavno raditi ovake priče, jer ih ne može razumjeti neko ko i sam nije okusio pakao izbjeglištva na sopstvenoj koži. Migracije su sastavni dio civilizacije i njih će uvijek biti. Ljudi migriraju u potrazi za boljim sutra, migriraju iz političkih razloga, ratova najviše.

Sirija i Avganistan su zemlje sa najviše izbjeglica i raseljenih lica. Do nas je stigao kusur. I napravio haos tokom proteklih pet, šest godina.

Ova nas je situacija pored ostalog naučila, koliko je tanka linija između empatije i prezira, i koliko je važno gajiti empatiiju i ignorisati prezir.

Format: 25×20, 128 strana, tvrdi povez, šiveno. Godina izdanja: 2021.

Kontakt za preorder i ostale informacije igor.coko@gmail.com

« of 6 »

O AUTORU: Igor Čoko rođen je 1975. godine u Kninu, Hrvatska. Živi i radi u Beogradu. Po obrazovanju je diplomirani etnolog – antropolog. Iz perspektive vizuelnog antropologa, kroz dokumnentarnu i uličnu fotografiju istražuje senzibilitet ljudi, uličnog života i života stigmatizovanih grupa. Do sada je svoje radove izlagao na samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji, zemljama bivše Jugoslavije i Evrope, a radovi su objavljivani u vodećim medijima na prostoru bivše Jugoslavije i Evrope. www.igorcoko.net

Copyright © 2022 . All Rights Reserved. | Chique Photography by Catch Themes