Narnya Imbrin – Erotic noir essence

 

 

 

 

razgovarala: MARINA KOVAČEVIĆ

Za mene je fotografija lična stvar, spoj duhovnog i emocionalnog. Strast. Ljubav. Sloboda. Provokacija. Poruka. Bunt. Postoje događaji , stanja ili momenti o kojima se ne može govoriti. Reči im oduzimaju smisao. U toj tišini nastane fotografija . Usudiš se pokazati svoju unutrašnjost, ogoliti se. Kada stojiš go, postajesh društveno neprikladan. Naravno da imam probleme. Svakodnevno.No, to je već odavno postala igra. Možda čak i izazov.

 Zapamtite ovo ime: Narnya Imbrin. Pustite Velvete “Venus in furs”, pustite osjećaj da vas vodi i uživajte. Ovo nije erotska fotografija, mnogi od vas debelo nemaju hrabrosti za suočiti se sa sobom na ovakav način. Noir u svojoj raskoši. Strast, ljubav, sloboda. Kako sama autorka kaže, ovo su trenuci u kojima riječi gube smisao, tišina u kojoj nastaje fotografija. Dame i gospodo – Narnya!

Kako vidiš fotografiju i šta ona predstavlja tebi ?

Beskrajno prostranstvo gde se prepliću stvarnost i mašta. Za mene je fotografija lična stvar, spoj duhovnog i emocionalnog. Strast. Ljubav. Sloboda. Provokacija. Poruka. Bunt. Postoje događaji, stanja ili momenti o kojima se ne može govoriti. Reči im oduzimaju smisao. U toj tišini nastane fotografija .

Tvoje fotografije su senzualne , ali i brutalne . Da li njima pokazuješ ili skrivaš sv oje strane ličnosti ?

Ne ulepšavam. Ne nalazim ništa lepo u površnosti. Da su moje fotografije muzika, svirale bi “Opening” – Philip Glassa

Ti si i tvorac i delo. koja uloga ti je draža?

Šta je starije – kokoška ili jaje ? 🙂

Koliko dal ko si spremna da ideš u istraživanj u sebe na fotografijama? Šta nikada ne bi uradila, a za šta si uvek spremna?

Dokle god sam u miru sa onim što radim, odgovorna sam za svoju fotografiju. Sloboda je kažu, odgovornost. Treba imati poštovanja kako prema sebi, tako i prema ljudima koje fotkaš. Po tome se svi razlikujemo.

Tvoje fotografije su poetične . Da li im prvo osmisliš naziv ili se proizvoljn o fotografišeš ? Kako ide taj asocij ativni tok?

Fotografijom se bavim iz hobija – možda to i nije naprikladnija reč. Ništa ne moram i sve mogu. Nema ograničenja niti očekivanja. Taj osećaj slobode je neprocenjiv. Volim neizvesnost, ništa ne planiram unapred. Pokušala sam svoju ljubav prema poeziji slikarstvu i fotografiji objediniti u jedno. Ne znam koliko mi to uspeva

Bez čega po tebi ne bi smela da post oji dobra fotografija?

Bez emocije. Priče. Istine.

Važiš za smelu, rekla bih – metaforu. Da,ti si smela metafora, ospisno skrivena priča. Da li si ne kad im ala problem a na Instagramu ili Fejsbuku?

Ono što nosimo na sebi nismo mi, za to postoji reč – moda. Bavim se onim što je ispod. Usudiš se. Usudiš se pokazati svoju unutrašnjost, ogoliti se. Kada stojiš go, postaješ društveno neprikladan. Naravno da imam

probleme. Svakodnevno. No, to je već odavno postala igra. Možda čak i izazov.

Tvoja eksplicitno implicitna seksualnost je posebna vrsta ženske estetike, gotovo neprisutna na Balkanu. Gde crpiš inspiraciju, osim u sebi ? Šta te je navelo na fotkanje ovog tipa?

Ženska seksualnost je kompleksna. Sva je nekako unutra. Energetski, organski, psihološki. I menja se. Samim tim je beskrajan proces istraživanja. Od žene se očekuje prvo da bude poslušna ćerka, pa uzorna supruga, pa divna majka… U ispunjavanju tih očekivanja lako se izgubi sama žena. Rezultat su frustracije u svim oblicima. Žene na Balkanu nisu slobodne. Inspiraciju pronalazim u svemu što me okružuje, u odnosu prema životu, smrti, poslu… I u sebi samoj, u svemu što proživljavam. Pitala si me otkud fotkanje ovog tipa. Hm… Sazvežđa. Ljudi. Unutrašnji konflikti. I emocije toliko snažne da se o njima nije dalo govoriti. Tako je počelo.