Goran Begonja – Judo SN

Serijal naziva Judo SN (Judo Special Needs, što je službeni naziv za judo za osobe sa posebnim potrebama) predstavlja malu ekipu entuzijasta koja, unatoč ne baš povoljnoj situaciji po njih, redovito održava treninge na adresi Mandaličina 13, Zagreb, pod okriljem jujutsu kluba „Shinsei“. Judo SN sekcija od početka ovog serijala brojala je pet članova dok u ovom trenutku broji samo tri. Dora i Zdravko, po žalost njihove male zajednice u klubu, sreću su pronašli u nekom drugom putu dok Renato, Marko i Tomo još uvijek deru tatami više puta tjedno. Nekoliko puta godišnje, pronađe se i vremena i sredstava da se osvoji koja medalja na međunarodnim natjecanjima. Za sada, na žalost, samo međunarodnima jer u našoj zemlji za tako nešto još nema sluha. Dok su neki Judo klubovi dobivali sredstva za treniranje osoba sa posebnim potrebama, a takvih članova uopće nisu imali, ovaj mali klub se snalazi kako zna i umije. Treneru Reneu, jedino je njihov uspjeh plaća za ono što radi. A sve medalje koje imaju dokaz su da radi dobro.

Kad sam došao u jujustu klub sa Judom SN nisam imao dodirnih točaka, osim istog trenera, ali malo pomalo me taj svijet zaintrigirao. Počeo sam se sa ekipom sve više družiti i pomagati Reneu oko treninga. Na neki način postao sam dio ekipe i logičan je slijed bio da sve zabilježim kamerom. I tako je počela nastajati ova serija, koja nema kraj, niti će ikada imati. Ne znam ni kako bih ju završio jer oni i dalje treniraju i rade. Dani prolaze ali kod njih se ništa ne mijenja, osim što postaju bolji judaši. Mene sad život odvodi na neku drugu stranu i nadam se da ću im se jednog dana vratiti. Nadam se kao bolji čovjek i bolji fotograf. Dajem im vremena da nauče još koje bacanje pa da ga snimimo. Voljeli su se fotografirati. U tom trenutku osjećali su se važnima. Ako ništa drugo, sretan sam što sam im bar to omogućio.

Nadam se da će prije nego odem ove fotke, zajedno sa svojim protagonistima, ispričati svoju priču na nekoj izložbi. Tada će i ova nedovršena serija dobiti potpuni smisao.